Процедурите по пластична хирургия са се увеличили с цели 5 % - най-голямото увеличение за хирургичните интервенции във времето изобщо, съобщи пластичният хирург д-р Людмил Пеев от болниица Вита след завръщането си от световния конгрес на Международната организация на естетичните и пластични хирурзи в Маями Бийч.

За разлика от хирургичните процедури обаче, нехирургичните са намаляли с 4%, сочи статистиката.

Първите пет страни в света с най-много естетични пластични операции са Италия, Япония, Южно Африканската Република, Бразилия и САЩ.

Увеличаването на гърдите продължава да е най-популярната естетична пластична оперативна интервенция. В топ 10 се нареждат: увеличаване на гърдите, липосукция, естетични операции на клепачите и веждите на очите (окулопластична хирургия), ринопластика, абдоминопластика, повдигане на бюста (мастопексия), липофилинг на лице (трансфериране на собствена мазнина, фат-графтинг), намаляване (редуциране) на бюста, файслифтинг и увеличаване на глутеусите чрез трансфер на мазнини (глутеален липофилинг).

Най-популярната нехирургична процедура в момента е инжектирането на ботулинов токсин за премахване на активните – динамични, бръчки, които се генерират от мускулатурата. А най-слабо популярната естетична пластична хирургична интервенция през 2017 г. е била контурирането на лицевата кост с костен имплант.

Най-бързо набират популярност лабипластиката и вагиналното подмладяване, лифтингите в долната половина на тялото, поставянето на глутеални импланти, увеличаване на глутеусите чрез използване трансфер на мазнини и глутеален лифтинг.

Увеличаването на седалищните части е на мода в Латинска Америка и в някои африкански страни, но не и в Европа, Азия и Австралия, сочи статистиката, представена на конгреса.