Всекидневните тренировки с умерена интензивност, продължаващи около час, са оптималното време за подобряване на концентрацията на вниманието, сочи проучване на финландски експерти, които уточняват, че става дума за бягане на средно разстояние, пинг-понг, плуване или колоездене.

Що се отнася до интензивно физическо натоварване, авторите на проучването установили, че то по никакъв начин не допринася за увеличаване на концентрацията, въпреки че носи определени ползи за физическото здраве. Нещо повече, интензивните спортове могат да доведат тийнейджърите до голяма разсеяност, твърдят изследователите.

Редовните упражнения с умерена интензивност освобождават специфичен невротрансмитер, който подобрява мозъчната функция, поясняват учените. И допълват, че упражненията може да стабилизират психиката на юноши с дефицит на вниманието и с хиперактивност.

Теоретично, традиционните уроци по физическо възпитание в училище могат да бъдат подходящи като умерено обучение, но те не са всеки ден. Ето защо, фитнес клубът или спортните клубове могат да бъдат добро допълнение към уроците по физическо възпитание.