Такива резултати показа експеримент, проведен от персонала на организацията „Médecins sans Frontières“ съвместно с швейцарски учени от Женевския университет. Статията е публикувана в списание PLOS ONE.

При диабет тип 1 пациентите трябва да си инжектират няколко дози инсулин всеки ден, за да стабилизират нивата на кръвната си глюкоза. Настоящият фармацевтичен протокол изисква неотворените флакони с човешки инсулин да се охлаждат при 2 до 8 градуса по Целзий. След отваряне флаконът може да се съхранява четири седмици при температура на околната среда, която не трябва да надвишава 30 градуса по Целзий.

Това спазване обаче обикновено се превръща в проблем за пациенти, живеещи при тежки условия на живот в горещ климат, например в африкански лагери за бежанци, където няма хладилници, а температурата на въздуха може да достигне 37 градуса по Целзий.

За да проверят как съхранението в тропическа топлина влияе върху биологичната стабилност и ефективността на инсулина, изследователите възпроизвеждат в лаборатория условията, наблюдавани в бежански лагер в Северна Кения, където температурата е 25 градуса по Целзий през нощта, а през деня достига 37 градуса по Целзий на сянка. Изследователите се опасявали, че инсулинът, който е протеин, може да се утаи под въздействието на топлината, което означава, че разтворът може да флокулира и да стане неизползваем. Това обаче не се случило.

Нещо повече, анализ на ефективността на лекарствата, едно от които се съхранявало при топлина в продължение на четири седмици, а второто в хладилник, показал, че няма разлика в този показател.

Тестовете върху човешки клетки също показали, че високите температури не влияят върху инсулиновата активност.

Според авторите на публикацията получените резултати могат да променят живота на хиляди хора, страдащи от диабет тип 1, които живеят в горещ климат и не могат да съхраняват отворен инсулин в хладилника. Вече няма да им се налага да посещават болницата по няколко пъти всеки ден, за да си направят инжекции с инсулин и продължат да живеят по-нормално.