Изследователите проучват молекулата NF-kB, помагаща на раковите клетки да избегнат защитната противоракова функция на имунната система. Те считат, че ако се създадат молекули, блокиращи NF-kB, ситуацията с рака може да се промени реално, пише Medical News Today.

Как NF-kB води до ускорение в ръста на тумора? Той помага за развитието на рака за сметка на нарушеният процес на клетъчна смърт (апоптоза) в раковите клетки.  Това позволява на раковите клетки да избегнат атаките на имунната система. Счита се, че блокирането на NF-kB води до елиминиране на възникналите туморни клетки. Те вече не са предпазени от смърт и имунната система ги атакува и разрушава.

Установено е, че NF-kB управлява цяла мрежа от гени, влияещи на имунитета, възпалението, възникване на тумори. В здравите клетки NF-kB помага за възстановяване на увредената ДНК и активира възпалителните процеси, водещи до елиминиране на вредни патогени. В раково променените клетки NF-kB води до удължаване на преживяемостта на туморната клетка и нейното ускорено размножаване и развитие.