Всяко положение по време на сън има своите достойнства и недостатъци.  Позата, в която спите, може да повлияе сериозно и на здравето, и на самочувствието ви, пише The Daily Mail.

Спането на лявата страна например намалява вероятността от поява на киселини. Когато тялото ви е обърнато наляво, вътрешните органи се разполагат така, че обемът на стомашния сок, изхвърлян в хранопровода от стомаха да намалява значително, обяснява общопрактикуващият лекар Матю Нобел.

В същото време сънят на лявата страна помага за появата на нощни кошмари, сочат данни от проучване на турски учени. От такива кошмари страдат 41% от хората, предпочитащи или свикнали да спят на лявата си страна и само 14,6 от тези, които спят на дясната си страна.

Сънят по гръб пък помага да се избавим от болките в гърба и кръста, както и да съхраним добрия вид на лицето. В същото време тази поза повишава риска от хъркане насън или от сънна апнея – спиране на дишането за няколко секунди. А последствия от сънната апнея са дневната сънливост, повишеното кръвно, диабетът и депресията. Спящите по гръб по-често скърцат и със зъби насън.

Сънят на дясната страна е подходящ за хората, които имат повишено кръвно и проблеми със сърцето. Ако обаче сте бременна в напреднал стадий, трябва да се откажете от съня на дясната страна, тъй като тази поза повишава риска от мъртво раждане. Този ефект вероятно е свързан с нарушеното кръвоснабдяване на плацентата, смятат новозеландски учени от Оукландския университет.

Учените не са единодушни в мненията си за съня по корем. Експертът по съня Крис Идзиковски например смята, че тази поза с протегнати встрани ръце, е идеална за преялите преди сън, тъй като осигурява перфектни условия за храносмилане. Докато учени от Хонконгския университет установили, че хората, които предпочитат да спят по корем сънуват много по-бурни сънища, отколкото останалите.

Колкото до продължителния сън – австралийски изследователи го сравняват с алкохолизъм и смятат, че е вреден за организма.