Специализираното издание „Канабис”, базирана на статистически данни от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) съобщава за рязко увеличаване на употребата на лекарства, отпускани по лекарско предписание.

Израел е на първо място в западния свят за употребата на лекарства за облекчаване на болката и опиати, предписани по лекарско предписание. Потреблението на опиати в Израел се е удвоило през последните пет години.

Израел е на първо място и по употребата на хапчета за сън и на второ място по употребата на Clonex, Ritalin и Concerta. През 2019 г. в Израел са внесени 1.6 тона Clonex и няколкостотин килограма Ritalin и Concerta.

Израел е на първо място в списъка на 117-те държави за използване на хипнотични лекарства от семейството на бензодиазепини и барбитурати - Stylanox, Bonadormine и Ambien. В Израел използват 16 пъти повече от популярното хапче за сън Бонадормин, отколкото в Белгия, която е на второ място в списъка. Очаква се през 2019 г. В страната да бъдат продадени 20 килограма Bonadormine.

Израел е на второ място в света по употребата на успокоителни – съвсем близко до Бразилия, която е на първо място. Израел е на второ място и за Ritalin и Concerta - след Исландия, като потреблението на двата препарата в Израел през последните десет години се е увеличило четири пъти.