Може ли регулирайки интонацията на гласа да променяме и чувствата си? Това решили да проверят шведски учени от университета Лунд по пътя на изследване.

Участниците в експеримента им трябвало да четат на глас откъси от произведения на известния японски белетрист Харуки Мураками, като едновременно с това слушат в слушалки собствения си глас, чието звучене било леко променено с помощта на специална програма. Модификацията се състояла в произволно насищане на гласа със щастливи, тъжни или тревожни нотки. Участниците на знаели за тези манипулации и не ги подозирали.

В началото на експеримента и в неговия край те трябвало да оценяват емоционалното си състояние. Както и предполагали учените, то до голяма степен зависело от типа вокализация, която човек слушал.

Това е първото свидетелство за съществуването на такава обратна връзка. Досега било показано само влиянието на произволни лицеви експресии върху възникването на дадени емоции.

Учените смятат, че управлението на гласа е поведенческа терапия, насочена към лечение на афективни разстройства и психотравми. Дори и най-страшното събитие, разказано с весел глас, плаши много по-малко, нали така?