Вегетарианският режим на хранене изглежда лесен, следвайки простото правило - никакво месо, яйца и продукти от животински произход.

Въпреки че не е трудно да бъдат избягвани чийзбургерите, пържолите или бърканите яйца, рафтовете в магазините са пълни с преработени храни, които на пръв поглед са подходящи за вегетарианци, но всъщност не са.

Освен това подвеждащите етикети или липсата на списък с всички съставки в продукта прави вегетарианците по-податливи на несъзнателно нарушаване на своя режим.

Вероятно ще се изненадате да разберете, че някои плодове също попадат в списъка...

1. Банани

Бананите със сигурност са вегетарианска храна на пръв поглед. Оказва се обаче, че някои спрейове, използвани за удължаване на срока на годност на плодовете, съдържат части от животински продукти. Хитозанът например се добива от черупките на раци и скариди и се използва за предотвратяване на гниенето на бананите и характерното покафеняване при процеса на зреене.

За съжаление, това е най-широко използваният продукт за удължаване на срока на годност на плодовете и зеленчуците.

2. Бира

Бирата - така обичана и от месоядни, и вегетарианци, реално невинаги е подходяща за вторите.

Някои пивоварни използват подобряващи рибни агенти в процеса на производство на бирите си.

Рибният агент се използва за филтриране на маята в някои марки бира, особено британските. Проблемът е, че не всички производители описват това върху етикетите.

3.Чипс

Етикетите и на опаковките с чипсове невинаги оказват разликата между ензимите на животинска и растителна основа. Някои компании използват ензими от свинско месо за добиването на определени вкусове, като сирене например. Чипсовете с вкус барбекю пък съдържат пилешка мазнина.