Обещаха ни най-студената зима за последните години. И тя се случва. Децата ще се радват на сняг, дамите – не условия за ускорено отслабване, мъжете – на възможността да подкрепят дамите..

Но не забравяйте, че зимните разходки освен приятни емоции, носят и проблеми! Дългото пребиваване на студ при ниски, но влажни минусови температури, може да причини преохлаждане и измръзване.

Измръзването е увреждане на тъканите в тялото, предизвикано от въздействието на ниски температури. Най-уязвими са нашите уши, нос, бузи, пръсти на ръцете и краката.

Сигнали, които не трябва да пренебрегвате

Постоянно чувство за хлад;

Сънливост;

Бледа и суха кожа;

Невъзможност напълно да сгъвате и разгъвате палците си;

Втрисане и неконтролируеми мускулни тремори.

Ако не обърнете навреме внимание на всичко това, ще настъпят:

Апатия и неадекватни реакции;

Разредено дишане;

Забавен пулс.

Как да помогнем

Тичайте да се сгреете – вкъщи, в магазина, в метрото или градския транспорт;

Веднага се свалете дрехите и облечете сухо и топло бельо;

Сгрейте се с нещо, което не е директен източник на топлина или алкохол! В най-лошия случай се пъхнете под одеалото и сложете на краката си топла, но не и гореща грейка ;

Огледайте добре пострадалите части – носът, ушите, пръстите на ръцете и краката, за евентуални признаци на премръзване;

Топлите напитки е добре да са подсладени – какао, шоколад, чай или кафе, за да могат бързо да запълнят енергийните загуби на организма.

Какво не бива да правите при премръзване

Да ползвате преки източници на топлина, като гореща вода, близост до камина или печка, електрически уреди;

Да разтривате силно кожата и масажирате мускулите, особено със сняг;

Да пиете алкохол на улицата, тъй като той разширява кръвоносните съдове и човек отделя повече топлина. В помещението пък алкохолът притъпява степента на тежест на болката и пострадалият не чувства силата й, както и другите сигнали на организма.

Защо премръзваме?

При продължително въздействие на студа в организма започват спазми на кръвоносните съдове, които са близо до повърхността на тялото. Тази реакция е необходима за съхраняване топлината в тялото и работата на жизнено важните вътрешни органи, като сърцето, черния дроб и бъбреците. Ако повърхностните кръвоносни съдове са подложени дълго време на студа, кожата престава да получава необходимите хранителни вещества, преохлажда се, а в по-тежки случаи в нея може да започне процес на кристализация на водата, тъканите се втвърдяват и тяхната чувствителност изчезва.

Признаци за измръзване

При съмнения за измръзване, трябва първо да разпитате пострадалия след загряване да огледате тялото му. Разбира се, неопитният преглед трудно може да определи степента на измръзване. Ако наоколо няма специалист, ще ви помогне следната градация.

Най-леката - първа степен, се характеризира с болезнени движения, усещане за скованост, изтръпване и парене. Кожата става бледа, а след загряване - отекла и ярко червена. Такова увреждане на тъканите се възстановява обикновено след 3 до 5 дни. Понякога се съпровожда и с лющене на кожата. Това е единствената степен, която не изисква незабавна консултация с лекар.

Втора степен се отличава с интензивен сърбеж и болезнено поразена кожа, която по-късно става прозрачна.

Трета степен се характеризира с дълбоки поражения и некротични зони. Мехурите се пълнят и вече не са прозрачни, а с кърваво съдържание.

Четвърта степен е съпроводена от изразени отоци и пълна загуба на чувствителност, като с времето кожата става черна.

Първа помощ при измръзване

При появата на признаци на измръзване, загуба на чувствителност и болезненост при движение, трябва много бързо да затоплите не само увредените части на тялото в топло помещение, но и самия пострадал.

Ако има места с лека степен на измръзване, кожата трябва да се затопли с ръце или, ако е възможно, ръцете и краката на пострадалия да се сложат в топла вода с температура до 24-28 градуса, като в продължение на 5-20 минути доливате водата с по-гореща, докато стигне максимума от 37 градуса. За това могат да послужат и грейки или бутилки с вода на същата температура.

Не бързайте, за затоплянето ще ви трябва до половин час, за да не навредите на тялото с резки промени в температурата. Ако на втория ден кожата започне да се лющи, използвайте който и да е овлажняващ крем, като го нанасяте няколко пъти в денонощието.

При другите видове измръзване увредената кожа не бива да се разтрива и масажира, крайниците трябва да се обездвижат, върху мехурите да се постави стерилна превръзка, а пострадалия – да се затопли. И задължително се обърнете към лекар, а в тежките случаи – потърсете и спешна помощ!

Профилактика от преохлаждане и измръзване

Излизайки навън в студа, вижте първо термометъра на балкона.

Не бива да нанасяте защитните кремове срещу студ 10 минути преди излизане, а да ги поставяне 45 минути преди да се покажете навън. В противен случай може самата водна основа на крема да стане увреждащ фактор за кожата.

Обличайте се с няколко слоя дрехи, термобельо, удобно, но не плътно прилепнало палто или шуба, което е непромокаемо и защитава от вятъра. Обувките ви трябва да са с дебели подметки.

Металните бижута е добре да оставите вкъщи, тъй като те самите те могат да се превърнат в източник на студ и локално преохлаждане.