Само спортистите и тези в добра физическа форма могат в свободното време да се излегнат на дивана пред телевизора с чиста съвест. Останалите, които не се чувстват добре физически, са застрашени от тежки заболявания и дори от ранна смърт.

Това е категоричната препоръка на британски учени от Университета в Глазгоу, публикувани в списание BMC Medicine. Изследването им се базира на анализ върху статистическите данни за 390 хиляди мъже и жени.

Става дума за нивото на смъртност, нивото на заболеваемост от сърдечно-съдови болести и рак, както и за показателите, свързани с физическото състояние на участниците – физическа активност, сила на ръкостискането и степен на тренираност. Освен това в анализа били включени и данни за времето, което участниците прекарвали седейки пред екраните на телевизора или компютъра без това да е свързано с работата им, а по време на почивка.

Резултатите показали, че такъв начин да прекарваш свободното време се отразява крайно негативно на здравето тъкмо на тези хора, които и без това не могат да се похвалят с добра физическа форма. В този случай рискът от ранна смърт, сърдечно-съдови заболявания и рак се удвояват в сравнение с тези, които спортуват и притежават сила и издръжливост – на тях прекарването на свободното време на дивана пред телевизора не им вреди особено.

Получените резултати показват, че рисковете, свързани със седящия начин на живот през свободното време не са еднакви за всички. Най-зле се отразява той на хората, които са малко активни физически, отбелязва Карлос Селис – ръководител на изследването.