Приемането на големи дози витамини повишава риска от развитие на сърдечни заболявания и заболявания на белите дробове и може да доведе дори до рак. Изводът е на американски учени от Онкологичния център при университета в Колорадо.

Много хора приемат добавки и витаминни комплекси за укрепване на имунитета. Изследването обаче показало, че всъщност главното е да не прекалявате с тях, защото и излишъкът на витамини в организма също е опасен. Не превишавайте дозировката и обръщайте внимание на страничните ефекти, съветват учените.

Още преди 20 години лекарите забелязали, че с рака по-рядко се сблъскват хора, които ядат много плодове. По аналогия те смятали, че такъв ефект ще предизвикат и витамините.

В процеса на изследването обаче се оказало, че добавките с бета каротин в превишени дози увеличават вероятността от развитие на рак на белите дробове и сърдечни заболявания с 20%. Дори известната на всички ни фолиева киселина притежава подобен ефект.

Учените твърдят, че не е необходимо напълно да се отказвате от пиенето на витамини, но не бива и да заменяте с тях обикновената полезна храна.