Възможно ли е поразеният от травма менискус да бъде спасен така, че пострадалият да може отново да се движи нормално и дори да спортува активно?

Възможно е и у нас вече има такива примери. Става въпрос за имплантирането на изкуствен менискус. Корифеят на колянната хирургия у нас доц. Антони Георгиев има вече няколко случая с безнадеждно пострадали пациенти, на които с такава операция връща възможността да се чувстват пълноценно.

Какво представлява?

Actifit® е нашият нов продукт – изкуствен менискус, който е създаден специално да помогне на хирурзите при за възстановяване на менискуса чрез артроскопска операция.

Actifit® се имплантира в колянната става и лекува менискусната тъкан, като постепенно се разтваря и се отстранява по естествен път от организма.

Това обяснява професор Рене Вердонк, председател на Катедрата по ортопедия хирургия и физикална медицина в белгийския Гентски университет, който наскоро беше в България. Проф. Вердонк е всепризнат лидер в лечението на заболявания на коляното в областта на колянната хирургия в Европа.

Как се прави операцията?

Имплантирането на изкуствен (синтетичен) менискус е един от най-новите методи за заместване на вече отстранена част от него. Това става чрез артроскопска оперативна техника, която гарантира изключителна прецизност и минимална хирургична травма.

За прилагане на метода са необходими определени показания, свързани с вида на увреждането, състоянието на хрущяла на ставата, както и възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че се налага да се отстрани целият менискус или голяма част от него. Но е възможно също и когато години след отстраняване на голяма част от менискуса се появят оплаквания.

Когато увредения менискус се смени с изкуствения, пациентът забравя за болката, доказва практиката.

Доскоро такива операции се правеха в някои европейски страни и в САЩ, но не и в България. Доц. Георгиев и екипът му в столичната университетска болница „Софиямед“ първи в страната осъществяват това преди година.

Преди да се подложи на уникалната операция, 39 годишният Стефан прави собствено проучване в интернет. И установява, че въпросния имплант предлага най-добрата възможност за удължаване живота на ставата. Изгледах и доста клипове както за самата операция, така и за пациентите, които са се оперирали в чужбина. Това бяха предимно спортисти - футболисти, баскетболисти, волейболисти, споделя първият пациент с имплантиран изкуствен менискус у нас.

Днес пациентът на доц. Георгиев се е върнал към активния си начин на живот и спортува, като върти педалите на колелото и година след операцията е на пистата.

 https://www.youtube.com/watch?v=fp_D7VfNDpU