Медицинските платформи, работещи на основата на изкуствения интелект, се научили да поставят диагнози с точност до 85%, както и да назначават лечение на онкологично болни, където в 96% от случаите предписанията на изкуствения интелект съвпадат с курса, предписан от лекаря, сочи изследване, цитирано в HighTech.

Около 78% от медицинските заведения в Китай вече използват или планират да използват ИИ в работата си. По прогноза на експертите в най-скоро време темповете на внедряването му в областта на здравеопазването ще нараснат с 40%.

Най-често изкуственият интелект ще анализира данни от рентген и магнитен резонанс, като технологията напълно ще изземе и бюрократичната страна от работата на докторите.

В Китай лечебните заведения са разпределени неравномерно – в столицата има множество клиники със съвременно оборудване и квалифициран персонал, докато в планинските селища жителите често не могат дори да се доберат до близката болница.

В 24 китайски болници работи вече системата „Уотсън за онколози“, където изкуственият интелект изучава заболяването на пациента и му назначава лечение. Програмата има достъп до последните научни изследвания по онкология и  резултатите от онкологичните експертизи, освен това тя постоянно се самообучава, отчитайки знанията за рака на белите дробове, на гърдата, яйчниците и стомаха. Засега тя се справя и със сложните случаи, когато туморът не се променя под въздействието на лекарства.

За предходен етап между обикновените болници и лечението с помощта на технологии може да се смятат интернет-клиниките, където всекидневно китайските лекари съветват дистанционно по скайпа до 6000 пациенти и им назначават лечение.