Вторият човек във Франция, на който присадиха изкуствено сърце, е жив вече 8 месеца след операцията. В интервю пред пресата той разказал, че дори кара колело около дома си.

Изкуственото сърце, произведено във френската компания Carmat, засега има кратка история. Доскоро тя беше печална, тъй като първият пациент с присаден изкуствен орган, почина 10 седмици след операцията. Следващият доброволец обаче, пожелал да остане анонимен, в началото на годината бе изписан от болница. А днес, 8 месеца след имплантацията, той вече се е върнал към бягащата пътека и към колелото.

Преди операцията 69-годишният мъж е страдал от смъртоносно заболяване. В интервюто днес той разказва, че вече започва всеки ден с физически упражнения и дори спортува извън възстановителната програма. Неговият имплант е направен от биосъвместими материали, за да намали риска от образуване на тромби. Главното е, казва той, да не забравяте да ги презареждате. За да може сърцето да работи правилно, неговият собственик трябва непрекъснато да отбелязва в специална таблица времето на последното презареждане.

Около 100 хиляди души в Европа и Щатите се нуждаят от присаждане на сърце, сочат данни на Carmat. За съжаление, техните нужди не могат да бъдат удовлетворени в най-близко време. Въпреки това компанията стартира първата фаза на изпитанията на своето устройство върху четирима смъртоносно болни пациенти. На втория етап броят на доброволците ще се увеличи до 20 души.