Един от най-обещаващите начини за борба с диабет тип 1 е използването на изкуствен панкреас.

Учените от Университета на Вирджиния са разработили устройство Control-IQ, което може едновременно да следи нивата на кръвната захар и да инжектира инсулин в кръвта, ако е необходимо.

За да проверят неговата ефективност, Националните здравни институти на САЩ провели шестмесечно клинично проучване при 168 души с диабет тип 1. Те били разделени на случаен принцип в две групи, първата от които използвала Control-IQ, а втората - стандартна инсулинова помпа.

Устройството може да замести ежедневната инжекция с кръвна захар и инсулин.

Участниците в експеримента водели нормален живот и се срещали с изследователите на всеки две до четири седмици, за да получат данни за работата на устройствата.

За шест месеца изкуственият панкреас увеличавал средно с 2,6 часа времето, през което пациентите имат нормални нива на глюкоза в кръвта. Освен това той подобрил някои други характеристики на кръвта.

Клиничните изпитвания потвърдили, че устройството Control-IQ се бори с диабета по-ефективно от конвенционалната инсулинова помпа. Такива устройства вероятно ще заменят ежедневните инжекции.