Ако досега сте вярвали, че няколко таблетки изкуствен подсладител в кафето или диетично блокче могат да ви направят по-стройни, австралийските учени тутакси ще ви избавят от тази илюзия. Защото заместителите на захарта само повишават апетита, доказали те.

Най-популярните подсладители като захарин, аспартам, калиев ацесулфам, неотам, които се използват за подобряване вкуса на нискокалоричните хранителни продукти и се асоциират с диетично хранене, влияят на мозъка и създават усещането за глад. Това доказало изследването на екипа учени от Медицинския център Карл Перкинс към университета в Сидни и от Института по медицински изследвания Гарван, публикувано в списание Cell Metabolism.

По време на изследването австралийските учени открили, че животните изяждат повече храна, когато в нея са добавени изкуствени подсладители. Защото тези подсладители предизвикват усещане на глад и водят до загуба на контрол над апетита, обясняват те. В сравнение с обикновената захар, подсладителите дават усещането за малко по-голяма сладост, но не зареждат с такава енергия, която ни дава стандартната рафинирана захар. Усещайки това несъответствие, животните се стараят да наберат калории за сметка на други продукти. И регулират това посредством определени невронни вериги, които съобщават за скрития глад.

По време на лабораторните опити животните, които били захранвани с продукти с високо съдържание на сукралоза – а тя е в 50 пъти по-сладка от захарта!, употребявали с 30% повече калории от обикновено.

Въпреки че все още не са проведени експерименти с хора, може да се каже, че ефектът при тях ще е същият, уверени са учените. Защото много от хората, които спазват диета и употребяват подсладители се оплакват от неочаквани изблици на апетит.