Възможен е пробив в лечението на диабета, благодарение на изкуствено създадена система от кръвоносни съдове, твърдят учени от Университета в Британска Колумбия. Както е известно, при диабета в кръвоносните съдове се наблюдава анормално удебеляване на базалната мембрана, предава Science Alert.

Въпросното надебеляване нарушава преноса на кислород и хранителни вещества към клетките и тъканите. Резултатът от това е набор от проблеми, започващи с бъбречна недостатъчност и слепота и завършващи с пристъпи и инсулти.

Специалистите успели да заставят стволовите клетки да формират кръвоносни съдове, които поместили в среда, напомняща средата в организма на диабетика. Оказало се, че мембраната на отгледаните кръвоносни съдове се удебелявала също както и при истинските диабетици. Тогава учените започнали да издирват съединения, които биха предотвратили тези удебелявания. Подходящо съединение се оказал ензимът γ-секретаза.

Експертите смятат, че инхибирането на активността на γ-секретазата може значително да подобри състоянието на диабетиците. Те вече са получили универсална тест-система, която да позволи проверка на ефективността на много лекарства против сърдечно-съдови и неврологични заболявания.