Смята се, че ако изоставите асансьора и постоянно използвате стълбите, не е необходимо да ходите на фитнес. Колко стъпки обаче трябва да преминавате всеки ден, за да постигнете желания ефект? Отговорът на канадските учени от Макмастер университет е публикуван в Montreal Gazette.

Учените решиха да установят колко стълби трябва да бъдат преодолени, така че да се счита за пълноценна тренировка. Ако целта е да се подобри здравето, да се увеличи продължителността на живота и да се намали рискът от смърт, тогава е достатъчно да се преодолеят от 2 до 4 стълби дневно, е отговорът на експертите.

Различни изследвания сочат, че изкачването и слизането по стълбите подобрява сърдечно-съдовата система, баланса, кръвното налягане, захарта, холестерола и помага за редуциране на теглото. Сърцето работи най-ефективно при изкачване на стълби (тренировка с висока интензивност). Слизането надолу по стълбите може да се счита за тренировка с умерена интензивност. Възможно е да се тонизира сърдечно-съдовата система, ако практикувате от 30 до 160 минути енергично изкачване на стълби седмично в продължение на 8-12 седмици.

Канадските учени провели експеримент с 24 студенти. В продължение та шест седмици доброволците трябвало да извършват поредица от кратки и интензивни интервали на изкачване по стълби (по 60 стълби на три етапа с паузи от 1 до 4 часа). В резултат това позволило да се подобрят аеробните им показатели с 5%.

Съмсем не е необходимо да отделяте много време за физическа активност. Друго проучване доказа, че 20-секундни бързо изкачване по стълби в определен режим работят толкова ефективно, колкото и 60-секундни по-малко интензивни изкачвания, уверяват учените.