Молекулен път, който контролира превръщането на бялата мастна тъкан (наричана още подкожна) в кафява, открили учени от Тексаския университет.

Както е известно бялата мазнина запасява организма ни с енергия и формира неприятните мастни натрупвания по тялото. Докато кафявата мазнина ги изгаря, за да загрява и поддържа температурата на тялото.

Установено било, че белтъкът Grb10 работи като превключвател за сигнална активност на елемента mTORC1 и за процеса на превръщане на бялата мазнина в кафява. Grb10 се стимулира при ниски температури – когато на тялото му е студено, то започва да продуцира енергия, изгаряйки мазнини.

Изследването на процеса ще помогне за разработването на по-ефективни стратегии за лечение на затлъстяването, смятат експертите.

Съотношението между бялата и кафявата мастни тъкани определя метаболизма. Ако бялата мазнина е в излишък и човек не я изгаря по време на тренировки и продължително физическо натоварване, може да се развие метаболитно заболяване, като затлъстяване и диабет тип 2.

Продуктите, попадащи в тялото с храната, се съхраняват в бялата мастна тъкан. Ако ядете твърде много, важно ще е навреме да се освободите от постъпващата енергия. Това би се случило и ако превърнете бялата мазнина в кафява.

Пътят на mTORC1 е свързан също и със стареенето, с развитието на сърдечно-съдови заболявания и с рак. Затова, въздействайки на регулатора Grb10, може да се обхване целия набор от важни биологични механизми, коментират учените.