Извънредна имунизация за морбили започва в София от днес, съобщава medicalnewsbg. Мобилен кабинет отваря врати в кв. „Христо Ботев“ по решение на Столичина община, след среща на здравните и местните власти за ограничаване разпространението на заразата. Към момента в страната има 27 заболели, като три от случаите са в София.

В мобилния кабинет ще бъдат поставяни ваксини на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари, че са без имунизация или пък са пропуснали ваксината. Това се случва в изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването.

Ресорното министрество е разпратило до всички Регионални здравни инспекции инструкции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи.

Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар.

Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили. Освен това Министерството на здравеопазването приканва родителите, ако са пропуснали да имунизират детето си срещу морбили, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

От институцията напомнят, че инкубационния период на морбилито е средно от 9 до 21 дни. Симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца, могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.