Индексът на телесна маса (ИТМ) по време на юношеството предсказва бъдещ диабет и податливост към други здравословни проблеми, включително инфаркти, сочи проучване на американски учени, представено в The Journal of Nutrition.

Затлъстяването при подрастващите в детска възраст с висок индекс на телесна маса може да бъде значителен рисков фактор не само за развитие на диабет тип 2, но и за влошаване на общото здравословно състояние в млада възраст.

Американските изследователи анализирали параметрите на ИТМ при 12 300 деца на възраст от 11 до 18 години, като ги свързвали със здравните показатели, записани за 24 години наблюдение. Те открили, че по-високият ИТМ в юношеска възраст е отговорен за увеличаване на общото неразположение, както и за по-висок риск от диабет тип 2 и ранен миокарден инфаркт.

Откритието, че ИТМ при подрастващите е рисков фактор за лоши здравни резултати в зряла възраст, независимо от ИТМ при възрастните, е важно за разбирането на появата на сърдечно-съдови заболявания, казват авторите. Те подчертават, че юношеството е важна времева рамка за подобряване на здравето и предотвратяване на ранните инфаркти, затова е важно да се насърчат подрастващите да поддържат здравословен начин на живот, включително физическа активност и балансирана диета.