Грижата за цялостната хигиена на устата ни кара да сме внимателни към всички детайли, като прекомерната консумация на прясно изцедени сокове, споделя нашият консултант д-р Емил Димитров и обяснява защо. Лишен от полезните си съставки в процеса на изцеждане на сока от плода, фрешът се превръща във фруктозна бомба – чаша портокалов сок, например, съдържа 22 грама захар.

Когато извличаме сока от плодовете, фибрите и други полезни за храносмилателния тракт съставки се отстраняват. В плодовете се съдържат киселини, които в контакт с емайла (външния слой на зъбите) го деминерализират и променят неговата структура. Първо се появяват бели петна по зъбите - най-често в шийката, където емайлът е най-тънък, които с течение на времето се превръщат в ерозия. Въпреки че емайлът е най-здравата тъкан в човешкия организъм, веднъж наруши ли се, повече не може да се възстанови.

За специалистите в Дентално студио д-р Димитрови в Русе превенцията на устната хигиена е най-важна. Клиниката е една от малкото в България, които са специализирани в скулптиране на зъбите директно в устата с композит.

Разбира се, целта на експертите не е да ни накарат да се откажем напълно от цитрусовите плодове и фрешовете, а да ни дадат кратки съвети, с които консумацията на прясно изцедени сокове няма да ни навреди. Те препоръчват четири основни стъпки на превенция:

  • Когато консумирате цитрусов плод, не го смучете и не го задържайте дълго в устата. Така ще намалите времето на контакт на зъбите с плодовите киселини в него.
  • Ако предпочитате цитрусови фрешове, ограничете ги до 1-2 чаши дневно и ги пийте със сламка.
  • Препоръчително е да изплакнете устата с вода веднага след консумацията на цитрусови плодове или фрешове.
  • Ако обаче решите да измиете зъбите си, нека това стане най-малко 20 минути след консумацията им, за да се възстанови киселинният баланс в устата.

По-добре е да консумирате целия плод, така че ако можете да избирате, го предпочитайте пред фреша – съветва д-р Димитров. Следващия път, когато посегнете към фреш, си спомнете, че плодовете се усвояват по-бавно и равномерно, не покачват толкова рязко нивата на кръвна захар и съдържат повече ценни хранителни вещества!

Напомнянето за тази опадност е важно, тъй като зъболекарите се по-често се срещат със случаи на киселинна ерозия, причинена от киселината в плодовите напитки. Сокът от плодове с високо съдържание на лимонена киселина може да увреди емайла на зъбите ви по абсолютно същия начин, по който го прави една газирана напитка. Прекомерната консумация на цитрусови плодове може да доведе и до изменение в структурата назъбния емайл, което води след себе си до по-сериозни проблеми.