Едни от любимите плодове през зимата – бананите, имат много благоприятни ефекти върху тялото. Те са богати на минерали като калий, който се изисква главно от клетките на тялото.

Но жълтият плод е идеален и като доставчик на магнезий и по този начин насърчава енергийния метаболизъм на мускулните и нервните клетки. В същото време бананите са богати на фибри, което има положителен ефект върху чревната подвижност и храносмилането. Плодът е популярен спътник, особено сред спортистите - тежките тренировки изискват бърз източник на енергия.

Как един банан обаче, може да има всички тези предимства едновременно? Това теоретично е невъзможно, категорични са експертите. Защото ползите от банана зависят изцяло от неговата зрялост.

Докато зеленият банан е особено богат на нишесте (фибри) и калий, жълтокафявият банан е бърз източник на енергия, тъй като докато зрее, съдържанието на захар в него се увеличава драстично.

Проучване на учени от Индонезия показва, че съставките в банана също се променят по време на узряването и следователно плодовете имат много и различни предимства.

Зелените банани не съдържат прости захари (фруктоза и глюкоза) и не осигуряват на тялото бърза енергия. Това е идеална алтернатива, особено за диабетици, тъй като кръвната захар се повишава само на равни интервали.

В последната фаза на зреене съдържанието на нишесте е особено ниско, така че делът на дълговерижните молекули глюкоза е значително по-нисък. В резултат на това тънките черва трябва да свършат по-малко работа по разграждането на отделни молекули. Това прави банана по-лесно смилаем от зеления и улеснява храносмилането.