Статии

Злоупотребата с мазни храни - риск от диабет

Евелина Аврамова / 11.09.2017 11:40

 

Достатъчно е да се храним с мазни храни през целия ден, за да повишим нивото на глюкоза в кръвта, а чувствителността ни към инсулин да се понижи, твърдят британски учени от Университета Лъфбъроу, цитирани от The Daily Mail. Както знаем, тези промени са свързани с диабет тип 2.

В експеримента на учените участвали 15 млади хора, които цял ден се придържали към диетата с високо съдържание на мазнини и калории. Тя включвала колбаси, бекон, омлет, сирене, бургери с говеждо и чийзкейк. Преди и след експеримента доброволците преминали тест за толерантност към глюкозата. Учените оценявали и нивото на захар, мастни киселини и чувствителност на участниците към инсулин.

Експериментът показал, че само след едно денонощие употреба на мазна храна при участниците съществено се повишило нивото на глюкоза в кръвта. Освен това при тях забележимо се понижила чувствителността им към инсулин. Тоест рискът от диабет топ 2 нараснал.

Ниската чувствителност към инсулина застрашава от увреждане на кръвоносните съдове, сърдечни заболявания, затлъстяване, повишено кръвно налягане и дори някои видове рак, предупреждават учените.