Хората, които са враждебно настроени към другите, рискуват да не преживеят втори инфаркт. Това сочат резултатите от проучване, проведено от екип американски учени от университетите в Тенеси и Кентъки, публикувани в European Journal of Cardiovascular Nursing.

Предишни проучвания показват, че хората със силна склонност към цинизъм, сарказъм, негодувание, злоба, непоносимост и раздразнителност имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания като цяло и по-специално от инфаркт. Авторите на новото проучване се стремели да разберат как подобни личностни черти влияят върху резултата от втори инфаркт.

За целта те анализирали данни за 2321 пациенти, преживели първия сърдечен удар. Наблюденията на тези хора се извършвали в продължение на две години след инфаркта. Средната възраст на участниците е била 67 години, повечето от тях са били женени бели мъже. Повече от половината от участниците (57%) са набрали достатъчно точки по „скалата на враждебността“, за да признаят, че са склонни да бъдат изключително недружелюбни към другите.

Анализът показал, че лошият нрав е толкова висок рисков фактор за смърт от втори инфаркт, колкото пола, възрастта, образователното ниво, семейното положение, диабетът, хипертонията и тютюнопушенето.

Какви са биологичните причини за връзката между враждебното отношение и ниския шанс за оцеляване при втори инфаркт все още не е ясно.

Изследователите обаче смятат, че пациентите със сърдечно-съдови заболявания трябва не само да се опитват да водят по-здравословен начин на живот (да се откажат от пушенето, да се хранят правилно, да увеличат физическата активност), но и да работят върху отношението си към другите.