Зимата ни напомни за себе си. Няколкодневен снеговалеж, бръснещ вятър и отново температури над нулата. Поне в градовете.

Зимата обаче се настани удобно в планините ни. И се надяваме да е за по-дълго. Защото много от нас не са успали да се възползват от новогодишните ваканционни дни и може би ще отпускарстват тепърва.

Ако зимната обстановка ви предразполага към спортуване, а все още не сте се ориентирали към правилния спорт, ако искате да приучите децата си да спортуват сред природата и през студените снежни дни, предлагаме да се запознаете със съветите на специалистите.

Честа грешка на всички новаци, поемащи към планината е без предварителна подготовка да се качват на ските или сноуборда. Разумното поведение е първо да вземете няколко подготвителни урока, а след това да се пускате по пистите. В противен случай всичко ще ви изглежда непреодолимо трудно, бързо ще се изморите и няма да получите никакво удоволствие от активния отдих.

Ски спускане

Със ски може да се захванете във всяка възраст. Най-безопасно е да започнете занимания с треньор – за любителско ниво са достатъчни 7 урока по 2 часа. Добре е да се щадите – ако се почувствате уморени или пък не ви се получава, спрете да починете. Първият път пробвайте да се пързаляте на полегат –дори и градски, терен. Едва след това може да поемете към пистите с опитните скиори. 

Децата могат да се качат на ски още от годинка и половина, а сериозните занимания с треньор да започнат от 5 години.

Сноуборд

Преди да се качите на дъската, най-добре е да преминете ски-училище. Защото да се пързаляте на сноуборд е много по-сложно и травмоопасно. Затова не е нужно да бързате с усвояването и да атакувате най-сложните и стръмни писти. Сноубордът обича търпеливите. Както и при ските, при първите няколко спускания трябва сте с пълно оборудване.

Кънки

Най-добре е да обувате кънки на ледената арена, а не на случайни пързалки. До вас трябва да е или треньорът, или човек, който се е пързалял не по-малко от 2-3 години. Пързалянето на кънки също е възможно на всяка възраст. Главното е да нямате проблеми с коленете.

В този вид спорт е добре да не се докарвате до изтощение – час, час и половина за първия опит са ви напълно достатъчни. Иначе изтощеният ви организъм няма да запомня новите движения.

Децата е препоръчително да започнат занимания с кънки не по-рано от 4-5 годишна възраст.

Снегоход

Отлична алтернатива за всички, които бързо се уморяват от физическите натоварвания или за които спортът е противопоказен, се снегоходите. Главното условие е да имате опит в управляването на автомобил, мотоциклет или дори велосипед. Освен това възрастта няма значение, а овладяването на този вид пързаляне става само за 2-3 дни.

Децата обаче  могат да започнат обучение в кормуване на снегоход най-рано на 7 години.

Ски бягане

За разлика от обикновените ски, със ските-писалки може много бързо да смъкнете килограми и да стегнете мускулите. Обучението е много по-лесно, затова може да стане и без помощта на треньор.

Децата може да се качат на такъв тип ски също на годинка и половина.