Учени от университета в Индиана предупреждават: през зимата женският характер се изпортва! Жените стават агресивни. Така работят хормоните и в частност мелатонинът – този, който реагира на силата на светлината. Мелатонинът влияе на надбъбречната жлеза и провокира „есенната агресивност“, предава Zee News. Изводите им са направени след експерименти с хамстери.

Известно е, че нивото на мелатонина пада при дневна светлина и се повишава в тъмните часове на денонощието. На свой ред надбъбречната жлеза отделя дехидроепиандростерон – половият хормон, който влияе на нивото на агресия при птиците, млекопитаещите и, вероятно –  на хората. Не е тайна, че някои професионални спортисти например нелегално използват дехидроепиандростерон.

И мелатонинът влияе на изработването на хормона. Дехидроепиандростеронът може да се превръща в андрогени и естрогени, променяйки нивото на агресия при двата пола. Съобразно особеностите на женския пол дехидроепиандростеронът – съдейки по всичко, играе ролята на компенсаторен организъм в отговор на ниското ниво на естрадиола, чието понижение става през зимата.

В експеримента си учените използвали 130 хамстера. В продължение на седмица животните били подлагани на продължително светлинно въздействие, а след това 45 от тях в продължение на 10 седмици живеели по график в „къси светлинни дни“. В резултат самките, живеещи по краткия светлинен ден, имали повишено ниво и на мелатонин, и на дехидроепиандростерон. И показвали силна агресия. Получили се и физически изменения в надбъбречните жлези.