Употребата на кръстоцветни, тоест разнообразни видове зеле, помага за възстановяване на увредените участъци на мозъка и дори може да помогне при лечението на невродегенеративни разстройства. Заключението на китайски изследователи.

За находката на китайските учени разказва порталът Food.news. Учените открили, че консумацията на сулфорафан насърчава неврогенезата, по време на която нервните стволови клетки образуват нови здрави неврони, които заместват увредените. Така увредените участъци на мозъка се възстановяват.

Според специалистите веществото сулфорафан е мощен природен антиоксидант и противовъзпалително средство. Кръстоцветните зеленчуци, основно разновидости на зелето, са неговият богат източник. Например, много сулфорафан се намира в броколите.

Авторите на проекта заявиха, че редовната употреба на различни видове зеле може да осигури на организма достатъчно сулфорафан, така че мозъкът да почувства положителния си ефект върху себе си.

Сулфорафанът, получен от кръстоцветните растения, ефективно стимулира клетъчната пролиферация чрез промяна на гени в специфичен сигнален път. Яденето на храни със сулфорафан може да помогне за лечението на невродегенеративни разстройства, казват изследователите.