Проучване на навиците на хората в страните с най-дълга продължителност на живота установи, че консумацията на кръстоцветни зеленчуци може да ви помогне да живеете по-дълго. Благодарение на него рискът от смърт от последиците от сърдечно-съдови заболявания и други причини е намален.

Известните британски диетолози Джулиет Кьол и Сара Брюер съветват да се използва зеле за удължаване на живота. Експертите цитират проучване, публикувано в Американското списание за клинично хранене, според което кръстоцветните зеленчуци могат да помогнат на човек да живее по-дълго, като намалява риска от сърдечни заболявания.

Яденето на повече къдраво зеле може да помогне за понижаване на кръвното налягане и предпазване от инсулти. Освен това хората, които ядат много кръстоцветни зеленчуци, са по-малко склонни да страдат от рак на червата, казват експертите.

Според тях, високата консумация на зеле отличава хранителния режим на хората, живеещи в Сардиния, която се счита за „синя зона“ - регион с висока продължителност на живота на местното население. Авторът на теорията за „сините зони“ на планетата, изследователят Дан Бютнер, установил, че жителите на Сардиния се отличават с особена любов към кръстоцветните зеленчуци - по-специално към зелето и колраби. Съвсем наскоро бе установено, че достъпните евтини зеленчуци имат способността да активират протеина Nrf2, който стимулира производството от организма на собствени антиоксидантни ензими, които да го предпазват от възпаление. По този начин този продукт предпазва и от сърдечни заболявания.

Друго проучване, изследващо хранителните навици, избора на начин на живот и медицинската история на 134 000 китайски мъже и жени, открива връзка между високата консумация на кръстоцветни зеленчуци и намаления риск от умиране от различни видове рак.

Три порции от тези зеленчуци седмично са свързани с 41 процентно намаление на риска от рак на простатата. Няколко порции кале на седмица - с 38 процента намаление на риска от рак на панкреаса. Една порция на ден - с понижение на риска от рак на гърдата с повече от 50 процента, коментират авторите.