Богатите на желязо зеленчуци засилват силата на детския мозък, сочи проучване на американски учени от Университета в Пенсилвания. Те изчислили нивата на желязо в мозъка на 1500 деца и младежи на възраст под 24 години и установили, че децата с дефицит на желязо не се справят много добре със задачи, включващи разсъждения и пространствена ориентация. Мозъчните клетки се нуждаят от желязо за нормално функциониране, но предишни изследвания показват, че този минерал е толкова важен за психиката, колкото и за човешката физиология.

Храните, богати на желязо, включват зелени листни зеленчуци като спанак, броколи и фасул, бобови, ядки и семена. Според авторите на изследването децата трябва да получават добавки с желязо до юношеството и дори до ранна младост (24 години). Дефицитът на желязо е най-често срещаният хранителен дефицит, който засяга повече от два милиарда души на нашата планета. Класическите симптоми на този дефицит са силна умора, слабост, бледност на кожата, болки в гърдите и главоболие.

Желязото се изисква от нашето тяло за производството на червени кръвни клетки, които внасят кислород. Според експерти повечето хора трябва да получават този минерал с храна. Децата се нуждаят от около 8 мг желязо всеки ден, юношите – от 11 мг. Момичетата в юношеска възраст трябва да получават цели 15 мг дневно, тъй като губят повече желязо поради менструация.