Лекарите препоръчват да наблягаме на плодовете и зеленчуците. Особено през лятото. Но това носи със себе си и проблем: плодовете и зеленчуците стават все по-сладки.

Този факт от една страна ги прави по-привлекателни за децата. Но от друга говори за промяна в състава им и техните качества се понижават, пише The Daily Mail.

Освен това по-сладките сортове заменят обикновените видове плодове. Ярък пример е белият грейпфрут, който преди 30 години беше по-популярен от червения. Сега е обратното – червеният сладък грейпфрут е двойно по-популярен от белия. А тъкмо белият съдържа 50% повече вещества, подобряващи работата на сърдечно-съдовата система.

По-сладко стана и брюкселското зеле. Някои по-сладки сортове се отглеждаха заради децата, които не обичат горчиви зеленчуци. И по принцип това е логично – еволюционната горчивина винаги се е свързвала с отровата. Но много горчиви фитосъединения са полезни, тъй като предотвратяват рака за сметка на токсичния си ефект, убиващ съмнителните клетки, обясняват учените.

И се получава атака, че сладките аналози по същество са залъгалки. Грейпфрутът съдържа горчивото съединение нарингин, което предпазва от язви и притежава противовъзпалителни свойства. В броколито пък има кверцетин, защитаващ от раз белите дробове. Брюкселското, цветното и бялото зеле съдържат синигрин – съединение с противоракови свойства. В картофите може да откриете соланин, в доматите –доматин. В дивите и не толкова вкусни домати има със 166 пъти повече доматин, отколкото в тези от магазина.