Можете да увеличите продължителността на живота си и в същото време да намалите риска от развитие на диабет, както и опасните му последици, ако добавите малка чаша зелен чай към ежедневната си сутрешна храна. Това препоръчват експерти от Националната здравна служба на Великобритания.

Според британските лекари дори една малка промяна в начина на живот може да помогне да се увеличи продължителността на живота и да се избегне преждевременната смърт.

Ключът да живеете по-дълго може да бъде здравословната, балансирана диета, включваща поне пет порции плодове и зеленчуци дневно, както и редовни упражнения. Но бихте могли също да увеличите продължителността на живота си, като започнете да пиете повече зелен чай - като редовно сутрешно питие на закуска, казват експертите пред Express Health.

Според тях този навик предпазва от ранна смърт поради усложнения от диабет, като например сърдечно-съдови патологии, които се развиват под влияние на хронично висока кръвна захар. Учените свързват полезния ефект на напитката с действието на антиоксидантите на чая - катехини.

Знаем, че няма гаранции. Но генетиката определя само 25 процента от продължителността на живота на човека, останалото зависи от неговия избор и действия. Консумирайки повече от четири чаши зелен чай на ден, можем да намалим риска от смърт с цели 23 процента, коментират научните експерти.

Данните сочат, че жените се възползват повече от редовното пиене на зелен чай от мъжете. Каква е причината за това, все още не е ясно.

За да засилите ефекта от напитката, британските лекари съветват да пиете чая с добавяне на джинджифил. Тази подправка намалява възпалението, което е важно за предпазване от усложнения, произтичащи от диабетни лезии.

Друг важен аспект за подобряване на цялостното здраве и удължаване на живота е редовното спортуване. Хората, които спортуват редовно, са с 50 процента по-малка вероятност да получат диабет тип 2 и някои видове рак, е заключението на британските учени.