Зеленият чай, соковете от червена боровинка, нар, арония и редица други плодове могат да убият вируса на SARS-CoV-2, установили немски учени от Института за молекулярна вирусология, Медицинският център на Университета в Улм, Техническият университет в Дрезден и CogniVerde GmbH, съобщава The Times of India.

Експериментите с клетъчни култури разкрили антивирусните свойства на тези напитки, които предотвратяват разпространението на инфекцията. За изследването учените са третирали вирусите с различни растителни вещества, включвайки грипен вирус А, аденовирус тип 5 и SARS-CoV-2, инкубирали ги при стайна температура и определяли заразността.

Установено било, че сокът от арония намалява заразността с почти 3000 пъти. А сокът от нар, зелен чай и сок от бъз намаляват заразността с около 10 пъти. Учените тествали също вируса на свинския грип и неговото взаимодействие с растителни вещества. Те открили, че и четирите сока инактивират вируса с повече от 99% за по-малко от 5 минути.

Сокът от арония инактивира около 97% от ТОРС-CoV-2 за 5 минути, докато сокът от нар и зеленият чай инактивират около 80% от вируса. Докато сокът от бъз няма ефект върху ТОРС-CoV-2. Авторите на изследването предполагат, че изплакването на устата с чай и сокове може да бъде проста и ефективна стратегия за предотвратяване на коронавирусна инфекция