Здравен паспорт за проследяване на здравето на всяко дете създаде екипът на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Книжката с информация и съвети беше представена в навечерието на Световния ден на недоносените – 17-ти ноември. Тя съдържа здравна информация относно раждането на бебето и грижите, положени за него в първите часове и дни, а също така и съвети за продължаващите грижи в домашни условия, препоръчителните и задължителните медицински прегледи в първите месеци от живота на детето, имунизационен календар и др.

Структурирането на проследяването на развитието е важно за всяко дете, а във висша степен за родените преждевременно, тъй като дава възможност за превенция и ранно откриване на някои усложнения. Болниците, в които имат отделения по Неонатология с висока компетентност полагат усилия да компенсират липсата на национална програма за проследяване на преждевременно родените деца, обяснява д-р Радка Масларска, началник на отделението по Неонатология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Здравният паспорт, който създадохме, цели да осигури основна информация на родителите за пълноценна грижа, да начертае най-важните стъпки при проследяването. При нас често лекуваме бебета, преведени от по-малки населени места. Когато тези деца се върнат у дома с родителите си, техния достъп до специализирана консултация се влошава силно, подчертава д-р Масларска.

Екипът на отделението продължава да поддържа дългогодишната практика за безплатни ехографски изследвания, от които могат да се възползват преждевременно родени бебета от цялата страна. Прегледите се извършват всяка последна събота на месеца след предварително записване.

Хората трябва да разберат, че преждевременното раждане е сериозен риск за живота и здравето на бебето, и може да се случи на всяка майка. В този момент е изключително важно нашите деца да получат адекватна грижа, сподели телевизионната водеща Гергана Малкоданска, чиито син Лео се роден в 28-ма гестационна седмица и получи продължителни грижи от екипа на д-р Масларска.

Процентът на преждевременно родените бавно, но неотменно расте, като през 2017г. в България те са били малко над 11% от всички новородени, сочи статистиката. Тенденцията за ръст в дела на ранните раждания се дължи на много фактори, но най-честата причина за тях остават неоткритите или нелекувани инфекции по време на бременността, почерта д-р Радка Масларска.