Време е да се откажете от полунощните смс-и и чатове. Защото резултатите от мащабно изследване за 2011 г., проведено от Националната фондация по съня установило, че на Поколение Y (родените след 1980 г.), му е много по-трудно да заспи, отколкото на представителите на другите поколения. Въпреки че проблеми със съня имат хора от всички възрасти – статистиката сочи, че над 70 милиона американци страдат от безсъние.
Сънят обаче е една от фундаменталните потребности на човешкия организъм, осигуряващ необходимата почивка за тялото и за мозъка. И въпреки че безсънието не е панацея, въпросното изследване предположило, че определени звуци могат да помогнат за по-лесното и бързо заспиване.
Дори по време на сън ние чуваме и разпознаваме различни звуци. Но да шептим или стъпваме на палци заради спящия приятел, съвсем не е задължително – хората възприемат сигналите от обкръжаващата среда доста по-слабо по време на сън, отколкото при бодърстване. Нашата чувствителност към звуците  варира в зависимост от това какви вълни възникват в мозъка по време на сън. Някой може да се събуди само от едно дребно трептене на въздуха заради падащо листо, докато друг не може да го разбуди и сирена.
Звуците, които усещаме дори и насън, могат или да ни разбудят, или да ни успокоят, смята Орфей Бъкстон – невробиолог от отдела по изучаване на съня при медицинското училище към Харвардския университет. Докато да установим предварително кои звуци са наши приятели, а кои –не, не е толкова просто.
Дали звукът може да ни събуди или да ни приспи зависи от самия човек. Понякога звуците ни се струват приятни заради свързаните с тях положителни асоциации, така че кучешкият лай може да звучи съвсем успокояващо за собствениците на кучета.
Звуците обаче са прекалено много, за да се ориентираме в избора си. Невробиологът Хаули Монтгомъри-Даунс от университета в Западна Виржиния препоръчва да изпробваме различни звуци в продължение на няколко нощи, за да установим какви ще помогнат най-добре за подобряване на съня ни. 
Ето и няколко идеи, с които си струва да започнете своите нощни прослушвания.

Белият шум

Той включва в себе си цял спектър от звукови честоти и може да маскира другите звуци, което често помага в борбата с безсънието. Но да се злоупотребява с белия шум, не се препоръчва на хората, които заспиват със слушалки или притежават прекалено чувствителен слух – този звук може да увреди сериозно слуховия им нерв.

Звуци от природата

Шумът на морския прибой, песните на пойните птици, далечните гръмотевици и дори детският плач на китайския гигантски саламандър – това са все звуци, под които е приятно да се заспи. Такива звуци много по-рядко предизвикват неприязън в сравнение с останалите, благодарение на колебанията в амплитудите и честотата. Но хората, които обичат да спят под ромона на горския ручей и шума на пролетн ране.

Музика

Когато неспокойните мисли в главата не ви дават покой да се отпуснете и заспите, музиката е тази, която може да промени хода в борбата с безсънието във ваша полза. От словесната музика (песни, арии) може веднага да се откажете – думите ще попречат на мозъка да се отпусне. По-добре се „доверете” на класическите, народните или бавни инструментални композиции.
  
Човешкият глас

Често няма нищо по-успокояващо от звука на човешкия глас. Пробвайте едно от новите приложения за отпускане под приятен глас, или запишете гласа на приятел, който чете инструкциите за отпускане на мускулите, които ще ви помогнат да се отпуснете и да отпътувате в съня.
 
Тишината

За някои най-добрите звуци са отсъствието на какъвто и да е звук. Тъй като тишината не носи в себе си никаква информация и раздразнение. Дайте шанс и на нея!