Съновиденията и способността да ги запомняме, могат да свидетелстват за природните способности на човек, твърдят учените.

Хората, които практикуват осъзнати – просветлени съновидения, са способни да решават значително повече проблеми и често демонстрират разбиране на цялостната си същност, обяснява д-р Патрик Брук, водещ автор на ново изследване на съня. Способността за осъзнаване на съновиденията говори за това, че подобна особеност е свързана с когнитивните процеси, които са ни необходими за разбирането на сложни неща в състояние на бодърствате, смята ученият.

Разшифроването на съновиденията е още един вариант за подбор на ключа към разбиране на личността. Изданието LiveScience публикувало резултатите от работа на изследователи от Централния институт за психично здраве в Германия. Оказало се, че лицата, съобщаващи за сънища, в които извършват убийства, като правило са по-затворени и по-агресивни и в реалния живот. Въпреки че изследването било подложено на критика, то потвърждава връзката между човешката психика и съновиденията.

Тази връзка може да се използва в сферата на диагностиката и лечението на психичните заболявания. Още едно изследване показало, че пациентите, страдащи от различни психични заболявания, често се различават по това как описват съновиденията си. Например, шизофрениците често обсъждат сънищата си с помощта на оскъден речник, в същото време като пациенти с биполярно разстройство, като правило, те са склонни да говорят прекалено много и нееднократно да повтарят думите си.