Жените в менопауза с понижено ниво на цинк и други елементи в кръвта, могат да се намират в групата с повишен риск от поява на диабет, предупреждават руски медици. По нивото на елементи е възможно да се диагностицира преддиабетът – граничното състояние между нормата и заболяването.

Изследвахме жени в постменопауза, той като в този период рискът от метаболитни заболявания е повишен, обяснява кандидатът на медицинските науки Алексей Тинков, ръководител на изследователския екип. Този период е свързан с хормонално преустройване и в частност д диабет. Искахме да изясним дали диабетът е късно следствие от нарушената обмяна на микроелементи или обратното – ранно и може да се забележи преди болестта на настъпи.

В изследването участвали 150 жени в постменопауза, половината от които имали преддиабет. Експертите фиксирали нов на 28 микроелемента в кръвта на участничките и усановили, че при жените с преддиабет нивото на цинк е намалено с 10%, с толкова е намалял и стронцият в кръвта. И колкото по-високи са били показателите на глюкоза и гликиран хемоглобин, толкова по-малко цинк и други микроелементи присъствали в кръвта, както и обратното. Между другото, при развит диабет 2 също се наблюдава дефицит на цинк подчертават изследователите.

Не е изключено повишеното ниво на цинк да позволи предотвратяване на диабета, смятат руските учени. Те вече са провели изследвания, доказващи ефективността на цинка от гледна точка на корекцията на въглехидратния метаболизъм. В допълнение по микроелементите може да се диагностицира и настъпващият диабет.

Цинкът е необходим за защита на имунната система и добрата обмяна на веществата. За това е достатъчно в организма ни да има запас от поне 1,5-3 грама цинк. Жената трябва да получава 12 мг цинк дневно, а мъжът – 15 мг. По-голяма потребност от микроелемента имат бременните и кърмещите родилки.

Цинк съдържат както храните от животински, така и от растителен произход. Но се усвоява само половината от постъпилото в организма количество от този елемент, особено когато белтъчната храна е в изобилие. Цинкът се извежда от организма бързо, но запасите от него се попълват постоянно.

Храните, които обогатяват организма ни с цинк са портокали, грейпфрут, смокини, ябълки, касис, череши, гречка, ориз, грах, фасул, домати, чесън, цвекло, картофи, джинджифил, слънчогледови и тиквени семки, ядки, месо, яйца, сирене, както и морски продукти и най-вече калмари.