Закуската сутрин е здравословен навик, който децата научатават от детството. Теоретично по този начин тялото получава необходимата енергия за активен живот. Но има и друго мнение: учени предполагат, че яденето рано сутрин е стрес за организма. Когато след сън всички органи и системи работят в бавен режим и изведнъж им се налага да участват в храносмилането, тогава те просто не могат да се справят. Най-добрият вариант е да изпиете чаша топла вода, може да си направите билков или зелен чай, за да започнете храносмилането и едва след 2-3 часа да седнете да закусите, смятат те.

Полза или вреда

Обичаят да се закусва се е наложил сред хората под въздействието на лекарите, чиито аргументи за сутрешната храна са много убедителни. Има проверени доказателства, че нивата на захарта и холестерола се изравняват след обилно хранене в зори, но само ако закуската е мюсли или каша, а не сандвич и чаша кафе в движение. Навикът за редовна закуска е ключ към силния имунитет и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.

Трудно е да се оспори факта, че заедно с храната се увеличават трудоспособността на човека и яснотата на ума му, каквито липсват, когато стомахът е празен. Добра традиция е да се закусва заради черния дроб, защото това кара жлъчката да заработи. Можете също да избегнете риска от диабет тип 2, ако се научите да закусвате рано сутрин. Но всичко това е приложимо само, когато човек изпитва нуждата да закуси. Ако не е така, няма нищо страшно.

В плен на стереотипа

Да закусваш сутрин само, защото така е прието, не е правилно. Лекарите препоръчват да се вслушвате в себе си: ако след събуждане стомахът ви напомня за себе си, той трябва да се напълни. Но когато самата мисъл за храна ви е неприятна, не бива да се насилвате. Времето за закуска е индивидуален въпрос. На един стомахът му я иска още в шест сутринта, а друг предпочита да се наслаждава на първото хранене за деня малко преди обяд. И това е нормално.

Ако плановете ви включват спортуване сутрин, тогава закуската не може да се обсъжда. Да тичаш е по-добре на празен стомах. Тези, които водят нощен начин на живот и си лягат доста след полунощ, също не се занимават с въпроса за ранната закуска - най-вероятно те съвсем наскоро са вечеряли.

В никакъв случай не си струва да ядете насила. Под никакъв предлог. Бъдете внимателни към себе си и осъзнайте нуждите на организма си. В необходимия момент той сам ще сигнализира, че е гладен и това е точното време да закусите.