Няма нужда да се страхувате от хляба и още повече да го изключвате от диетата. Според препоръките на СЗО, хлябът трябва да бъде част от ежедневната диета на човек.

До 200 грама висококачествен хляб, който не е направен от бяло брашно, а е пълнозърнест, може и ще бъде много полезно да се яде всеки ден, казват експертите на Световната здравна организация, които призовават да не се отказваме от хляба в преследване на тънка фигура.

Хлябът е източник на сложни или бавни въглехидрати, които не са лишени от фибри (това не се отнася за бухналите хлябове и рула от бяло брашно). Пълнозърнестият хляб позволява на организма да се чувства по-дълго заситен и да избягва вредните закуски.

Едно от най-големите предимства на качествения хляб са аминокиселините, които съдържа. В хляба има 18 от тях и почти всяка има благоприятен ефект. Аминокиселината триптофан например, подобрява настроението и съня, аминокиселината цистин пък активира елиминирането на токсините и предпазва от преждевременно стареене.

Освен това хлябът съдържа витамини - например витамини от група В, които помагат на сърцето, витамин Е, който укрепва имунната система, както и мед, цинк, желязо, калий, натрий, калций и фосфор.