Сънят е необходимо условие за възстановяване на организма. Липсата на сън може да доведе до големи здравословни проблеми и лоша когнитивна функция. Какво може да наруши нормалния ни сън, обаче? Посочват го експертите.

Сънна апнея

Сънната апнея е често срещана причина за събуждане посред нощ. Това причинява плитко дишане, което може да доведе до събуждане на човек няколко пъти през нощта. В много случаи той дори не осъзнава, че сънят му е прекъснат.

Депресии и тревожни разстройства

Тревожността и депресията могат да причинят безсъние. Обратното също е вярно - безсънието може да причини нездравословни психични състояния.

И тревожността, и депресията пречат на човек да успокои ума си, спира мисловните му процеси. Това може да затрудни заспиването и нормалния сън.

Необходимостта от често уриниране

Поривът за уриниране може да събуди човек през нощта. Въпреки че някои хора могат да предотвратят това чувство чрез намаляване на приема на течности вечер, други имат този проблем поради общото си състояние. Например заболяване на пикочния мехур или бременност.

Прегряване

Човек спи най-добре, когато в стаята е хладно. От време на време телесната температура на човек може да се повиши твърде много, особено през нощта. Това се усложнява и когато в спалнята е прекалено горещо. Други, по същата причина, могат да се събудят поради нощно изпотяване.

Телевизор, таблет, смартфон

Според американската фондация за съня продължителната работа пред компютъра, гледането на телевизия, проверката на смартфона преди лягане може да доведе до намаляване на нивата на мелатонин и разстройство на тялото. Това затруднява заспиването и може да накара човек да се буди посред нощ.