Хипертонията е много често срещано заболяване - според статистиката всеки втори обитател на нашата планета страда от високо кръвно налягане. Патологията изисква задължително лечение и поддръжка. И разбира се, превенция. За да направите това, трябва да знаете причините, поради които се развива хипертонията. Кои са те, кардиолозите го изброяват.

Нарушен съдов тонус

Първичната хипертония е независимо заболяване и се развива именно поради загубата на съдов тонус. Пациентът ще трябва да проведе мащабен преглед, включително електрокардиограма, тест за кръв и урина и биохимичен кръвен тест. Според резултатите може да се установи специфично нарушение на съдовия тонус, което е характерно за хипертонията. В този случай е необходимо да се избере компетентно лечение, както и диета с курс на физическа активност, за да се укрепят съдовете.

Бъбречно заболяване

Проблеми в отделителната система водят до повишено кръвно. Особено често има трудно уриниране или бъбреците не могат да се справят с функционалността. В тази ситуация симптомите са и меки зони на отоци по лицето, ръцете, долната част на краката. Болка или усещане за парене по време на уриниране, чести позиви, но може да се наблюдава и минимум отделена течност. Обострянето на простатита при мъжете на средна възраст също е честа причина за хипертония. И в двете ситуации ще е необходимо да се лекуват и двете заболявания, а не само високото кръвно налягане.

Хормонална недостатъчност

Поради нарушение във функционирането на ендокринните жлези възникват метаболитни неизправности. Това провокира увеличаване на натоварването върху съдовата система. Пациентът е изправен пред промяна в състава на кръвта. Хипертонията може да се появи при болест на Иценко-Кушинг, синдром на Кон, акромегалия, хипертиреоидизъм, феохромоцитом, хипертиреоидизъм и диабетна гломерулосклероза. Всяко заболяване има определени симптоми, а високото кръвно налягане е един от тях.

Приемане на лекарства

Някои лекарства имат терапевтичен ефект, но също така променят работата на много органи в организма. Някои от тях са придружени не от подобрение, а от влошаване на благосъстоянието. Най-често противовъзпалителните лекарства и лекарства за кашлица, както и лекарства за потискане на апетита, водят до повишаване на кръвното.

Проблеми с гръбначния стълб

Неизправността в горната част на гръбначния стълб води до повишаване на кръвното налягане. Например, цервикалната остеохондроза често води до повишаване на мускулния тонус, което причинява спазъм на съдовете. Коренът на проблема трябва да бъде решен, а не само да се понижат показателите на кръвното налягане.