Треперенето на ръцете може да бъде съвсем нормално, но също така при подобен тремор тялото може да сигнализира за развитието на опасни заболявания.

Физиологичен тремор. Тази версия на ръкостискане е норма. При някои хора физиологичният тремор може да бъде много изразен, но така или иначе не бива да се страхувате. Най-често се случва, когато ръцете са в определено положение за дълго време. Другите причини са вълнение, умора, хипотермия.

Тревожни разстройства. Ако психиката е засегната, треперенето на ръцете може да се прояви както в покой, така и при извършване на определени действия. При такъв тремор психотерапията помага, приемането на успокоителни – също, както и всичко, което допринася за нормализиране на психоемоционалното състояние при хората.

Проблеми с щитовидната жлеза. При дисфункция на щитовидната жлеза, свързана с дисбаланс на хормона, стимулиращ щитовидната жлеза (TSH), се наблюдава не само треперене в ръцете. Наблюдават се също слабост, тревожност, сърцебиене, задух, нарушение на съня.

Основен тремор. В този случай треперенето се получава, когато ръцете се държат в определено положение или при извършване на дадени движения. Този проблем често е наследствен.

Болест на Паркинсон. Паркинсонизмът се характеризира с треперещи ръце в покой.

Промени в нивата на глюкозата и инсулина. Тремор се проявява при глад или след хранене.

Като едни от най-опасните причини за появата на треперене на ръцете експертите смятат следните нарушения:

  • отказ от алкохол;
  • отравяне с тежки метали;
  • мозъчно увреждане (например с болест на Уилсън-Коновалов).