Добавянето на прясно смлян черен пипер към ежедневната ви храна помага да избегнете кашлицата и настинките, които са твърде чести през зимата. В допълнение, черният пипер може да донесе други ползи за здравето, като помогне при загуба на тегло например.

Черният пипер е една от най-често използваните подправки в света и не само прави ястията ароматни, но и съдържа съединения с широк спектър ползи за здравето. По-специално добавянето на прясно смлян черен пипер в ежедневната ви диета може да бъде добър начин да избегнете кашлицата и настинките, които постоянно ни атакуват през зимата. Антиоксидантите в черния пипер, от своя страна, могат да помогнат за подобряване на храносмилането и да помогнат за намаляване на теглото, съобщава Timesnownews. МС.

Проучванията показват, че черният пипер съдържа биоактивен фитохимичен наркотик пиперин, който има многобройни лечебни свойства, включително антиоксидантни и противовъзпалителни. Пиперинът също така проявява антимутагенни, антитуморни, антиартритни, противогъбични и антидепресантни свойства.

Ползите от черния пипер за здравето

Намалява възпалението. Черният пипер има противовъзпалителни свойства поради наличието на пиперин и може да помогне в борбата с хроничното възпаление, което може да бъде основен фактор при сърдечни заболявания, инсулт, диабет и рак.

Бори се с кашлицата и настинките. Черният пипер има антибактериални свойства, които помагат за излекуване на кашлицата и настинките. Добавянето на щипка прясно смлян черен пипер към чаша чай плюс лъжица мед е една от най-добрите рецепти при домашна кашлица.

Помага за отслабване. Пиперинът, съдържащ се в черния пипер, помага за изгарянето на мазнините и предотвратява растежа на мастните клетки.

Подобрява контрола на кръвната захар. Яденето на черен пипер може да помогне за подобряване на метаболизма на кръвната захар. В експеримент плъховете, лекувани с екстракт от черен пипер, изпитват по-нисък скок в кръвната захар след глюкозата, отколкото плъховете в контролната група.

Предпазва от запек. Пиперинът има свойството да предотвратява образуването на чревни газове и помага да се избегне запек.