Полезен продукт или не е сиренето? Отговорът е двузначен, защото от една страна сиренето като източник на калций, протеини и мазнини е полезно. Но от друга страна е висококалорично.

Много хора обаче се пристрастяват към сиренето. Лекарите наричат ​​синдром на сиренето. Защо!

Сиренето, особено зрялото сирене, може да причини главоболие. Това се дължи на тирамина, който се произвежда в отлежалите храни. Съдържанието му е доста голямо в сините сирена от всякакъв вид - чедър, пармезан, дори моцарела. Тирамин има и в червеното вино, маслините, ядките, авокадото, обяснява руският ендокринолог Олга Павлова.

Ако сте предразположени към мигрена, не пийте вино като замезвате със сирене. В противен случай главоболието не може да бъде избегнато. Освен това може да се добави нарушение на сърдечния ритъм, горещи вълни, изпотяване, треперене на крайниците.

Също така не забравяйте, че почти половината от всеки сорт сирене е мазно. Затова то е противопоказано за домашни любимци.

Хората не трябва да отказват този продукт, особено ако обичате сирена. Но ги яжте умерено и изберете качествен продукт, като не забравяте да комбинирате сиренето в диетата си с протеини, въглехидрати и фибри.