Витамин D е от групата на биологично активните вещества, което играе много важна роля в жизнената дейност на организма, пише "VistaNews". Калциферолът,  ергокалциферолът (D2) и  холекалциферолът (D3) са необходими за успешното протичане на обменните процеси. Витамин D участва в обмяната на фосфор и калций, стимулира растежа на мускулите и костите, и има противорахитично действие.

Без витамин D усвояването на фосфора и калция е невъзможно. Освен това витаминът е важен и за нервната система. Той потиска и ръста на туморните клетки, затова често го включват и в противораковата терапия. Витаминът помага за намаляване на псориазиса и засилва имунната защита на оганизма.

Неотдавна учените изследвали влиянието на витамин D върху половото влечение и установили, че витаминът усилва либидото и при двата пола. Видимо ефектът е за сметка на влиянието на нервната система и на общоукрепващите му свойства.

Този витамин се съдържа в мазната риба, рибеното масло, яйцата, черния дроб и гъбите. Организмът изработва витамина под въздействието на слънчевите лъчи – трябва да прекарваме минимум 30 минути дневно на слънце.

Витамин D е мастноразтворим, което значи, че не се извежда с урината. Затова при прекомерен прием излишъкът му може да се натрупа в тялото, предупреждават учените.