Излишната мазнина в храната е една от основните причини за наднорменото тегло, метаболитните нарушения, развитието на сърдечно-съдови и онкологични заболявания и диабет.

Въпреки това не можем напълно да откажем мазнините, тъй като за нормалното функциониране на тялото е необходимо определено количество от тях. Мазнините изпълняват много важни функции в организма.

С какво са полезни мазнините?

1. Мазнините (на първо място, тяхното разнообразие - триглицериди) са резервоар на енергия, необходима за жизнената дейност на организма.

2. Холестеролът е строителен материал за клетъчните мембрани. Мазнините са част от клетъчната мембрана и предпазват клетките ни от увреждане.

3. Мазнините участват в образуването на редица хормони и витамини, като например витамин D.

4. Много витамини, жизненоважни за организма, като А, Е, К, са разтворими в мазнини. Това означава, че тялото не може да ги абсорбира от храната без наличието на мазнина (например, сокът от моркови е по-полезен, ако добавите към него олио или зехтин).

5. Малките мастни натрупвания между вътрешните органи са естествен амортисьор. Бъбреците, например, са в мазна капсула, която ги държи на място им и ги предпазва от нараняване.

6. Мастната тъкан запазва топлината в тялото. В древни времена мазнините са били гарант за оцеляване през зимата.

7. Всеки ден човешкото тяло изисква приблизително 15-30% от общия калориен прием на мазнини, като животинските и растителните мазнини трябва да бъдат включени в диетата в приблизително еднакви количества. При хората, които водят здравословен начин на живот, преобладаващото съдържание на мазнини е до 25% от дневния калориен прием.