Защитните маски са важна част за предпазване от коронавируса. Някои хора обаче смятат, че маските са вредни за тях. Лекари обясняват защо маските са не само сериозна защита, но могат да бъдат и полезни. Сред специалистите на това мнение е и немският оториноларинголог (УНГ) Бернхард Юнге-Хюлсинг от Штарнберг.

Под маската въздухът, който дишате, остава по-топъл. По принцип така се грижите за лигавиците, защото ги предпазвате от изсушаване със студен или горещ въздух, обяснява немският лекар.

Съществуват и неоснователни страхове, че заради маската сте по-склонни към реинфекция, защото продължавате да вдишвате микробите през бариерата пред устата си. Не е нужно да се страхувате от повторни инфекции, уверява УНГ специалистът и обяснява, че това се отнася както за медицинските покрития за уста и нос, така и за памучните маски.

Няма опасност за децата и младежите. За младите хора Професионалната асоциация на педиатрите обяснява, че хирургическите или ежедневните маски могат да бъдат малко неудобни за децата. Но те не ограничават дишането и не водят до ограничаване на доставките на кислород или дори до „опасно обогатяване“ с въглероден диоксид.

Дишайте спокойно и си почивайте от маската

Доктор Штарнберг дава два съвета за правилното използване на маската. Първо, ако ви е трудно да дишате, важно е да поемате въздух спокойно и контролирано, а не алчно да го всмуквате. Второ, почивайте си от маската.

Например в немските училища Junge-Hülsing препоръчват учебните часове да се съкратят от 45 минути на 40 минути, така че да можете да проветрявате по-дълго по време на кратките почивки. Прозорците трябва да са отворени за осем до десет минути. А учениците могат да използват това време, за да свалят маските си за малко в двора на училището.

При „умерена физическа активност“ маската трябва да се носи не повече от два часа непрекъснато. След това трябва да я свалите за половин час. Това не означава почивка, а време за възстановяване след маската. За лека работа е оправдано маската да стои на лицето ви до три часа.