Защо магнезият е толкова необходим през зимата? Този минерал е изключително важен за функционирането на човешкото тяло. Принадлежи към групата на макроминералите. Това означава, че е необходим в големи количества, за да можем да останем здрави.

Според учените магнезият участва в над 300 телесни процеса, включително естественото производство на здравословни антиоксиданти и метаболизма на витамин D.

Ето и другите ползи за здравето, свързани с него.

Активност на сърдечно-съдовата система. Магнезият е от съществено значение за поддържане на оптимално здраве на сърцето и съдовете. Той „работи“ в тандем с желязото - правилното им съотношение подпомага ефективното функциониране на метаболитната и сърдечно-съдовата системи на тялото.

Естествена релаксация. Установено е, че магнезият осигурява на мускулите способността да се отпускат, като помага за предотвратяване на спазми, конвулсии и подобни проблеми.

Мускулна подкрепа. Магнезият е от съществено значение за здравословния растеж и развитието на мускулите . Особено важен е за предпазване от затлъстяване и стареене.

Укрепване на костите. Този минерал е много важен, тъй като определя способността на организма да усвоява калция. Именно в дует тези вещества осигуряват костната плътност, необходима за защитата им от остеопороза. Тандемът укрепват и зъбите.

Подобрено настроение. Намаляването на емоционалния фон е типичен проблем през зимата. Адекватният прием на магнезий служи като ефективна превенция на прекомерното нервно напрежение и безпокойство. Ниските нива в организма могат да намалят производството на серотонин, естествен химически регулатор на здравето.

Как да си набавим магнезий?

Експерти от портала Food News препоръчват през студените месеци в диетата да се включат храни, които ефективно осигуряват на тялото магнезий и освен него съдържат и други витамини и минерали, необходими за здравето.

Най-богати на тях са бананите, тъмният шоколад, ядките, тиквата и лененото семе, бобовите растения, тофуто, пълнозърнестите храни - овес, ечемик, елда, киноа, картофите, киселото мляко, стафидите, пилешките гърди, телешката кайма, ябълките.