Лекарите нe веднъж са отбелязвали, че пиенето на кафе помага за отслабване и намалява риска от диабет тип 2. Обяснението защо това е така обаче, дойде едва сега.

Работата е в ендоканабиноидната система (EКС), обясняват американските учени от Фейнбергското медицинско училище към Северозападния университет. Те анализирали динамиката на кръвните метаболити при 800 пациенти, които в първия етап от изследването не употребявали кафе, а след това изпивали между 4 и 8 чашки дневно.

Резултатите показали, че редовната употреба на кафе намалява нивото на метаболитите, свързани с ЕКС. Широко разпространена е хипотезата, че кофеинът помага за повишаване на метаболизма на мазнините и регулира нивото на глюкозата, като по този начин влияе на човешкото тегло.

Резултатите ни, свързващи кафето с ендоканабиноидите предлагат алтернативни обяснения, достойни за по-нататъшно изучаване, коментират авторите на изследването. Те смятат, че ЕКС може да е свързана с изменение именно в храносмилателното поведение.

Неотдавна бе доказано, че ендоканабиноидната система осигурява контрол на редица функции на организма – работата на нервната и имунната системи, енергийния обмен и репродукции, ръста и диференциацията на клетките.

Авторите на новото изследване планира да изучат влиянието на кафето върху всяка от тези функции.