Учените получават все повече данни, които показват, че хората с диабет тип 2 може да са твърде чувствителни към кофеина - може да получат повишаване на концентрацията на кръвна захар, пише Express.

Учените провели проучване, включващо хора с диабет тип 2, които вземали 250 mg кофеинова таблетка след закуска и обяд, равносилни на пиенето на две чаши кафе.

Резултатите показали, че в дните с „кафе“ нивото на кръвната захар на участниците след всяко хранене било с 8 процента по-високо в сравнение с периода, когато не са пиели кафе.

Обяснявайки този ефект, изследователите казват, че кофеинът намалява чувствителността на организма към инсулин.

Инсулинът е хормон, който регулира притока на захар в телесните клетки от храни и напитки. Намаляването на чувствителността към него нарушава процесите на клетъчна абсорбция на глюкоза и в резултат на това съдържанието й в кръвта се увеличава.

При диабет тип 2, когато тялото вече има проблеми с реакциите към нивата на инсулина и на кръвната захар, способността на кафето да притъпи чувствителността към хормона може да провокира още по-сериозни разстройства, да влоши опасното състояние на инсулинова резистентност.

Това може да доведе до твърде висока кръвна захар, което с течение на времето да увеличи вероятността от усложнения на диабета, включително увреждане на нервите или сърдечни заболявания, предупреждават учените.

Те предупреждават още, че кофеинът може да влоши състоянието на хората с диабет, като блокира протеина аденозин, който играе важна роля в това колко инсулин се произвежда от организма и контролира реакцията на клетката към инсулин.